Mielipidekirjoitus Kouvolan Sanomissa Vanha ratapiha ei tyydytä nykyisiä tarpeita — RRT-hanke on elinvoimainvestointi

Kirjoitus julkaistiin Kouvolan Sanomien mielipide palstalla (netti-versio) 5.3.2021. Kirjoitus herätti jonkin verran keskustelua. Kirjoituksen lopussa linkki alkuperäiseen kirjoitukseen.

Rautatie on ollut Kouvolalle merkittävä tekijä jo yli sadan vuoden ajan. Jo vuonna 1875, Kouvola sai oman rautatieasemansa. Rautatietoiminnan kehittyessä se toi mukanaan rautatietyöntekijöitä ja mahdollisti kaikenlaista yritys- ja teollisuustoimintaa. On aina merkityksellistä, kun alueelle saadaan uusia osaajia. Usein he myös tuovat mukanaan perheensä. Perheiden myötä seudun elinvoima kasvaa. Tarvitaan kouluja, opettajia, kauppoja ja monia muitakin palveluita. Tämän ansiosta Kouvola kasvoi nopeasti ja pian Kouvolassa olikin Suomen toiseksi suurin ratapiha. 

Me olemme jälleen risteyskohdassa. Vanha ratapiha ei tyydytä nykyisiä tarpeita. Ratapihalla on yhdeksän suurta asiakasta, ja joudumme käännyttämään mahdollisia uusia asiakkaita pois.

Kouvolassa on käyty paljon keskustelua miten saamme muuttotappion käännettyä voitoksi. Jos emme toimi ja käytä meille olevia mahdollisuuksia, jäämme sivuraiteelle. Ihan kirjaimellisesti.

Jotta Kouvola voi kehittyä tarvitaan toimiva liikenneväyliä, työpaikkoja, hyvä kouluverkosto ja mahdollisuus normaaliin arkeen.

Sitä miksi ihmiset viihtyisivät Kouvolassa ja mielellään asuisivat täällä, kutsutaan pitovoimaksi. Pitovoimaa ei voi ylläpitää jos työpaikat ja koulut karkaavat. Nuori joka joutuu muuttamaan muualle, koulun tai työn takia rakentaa identiteettinsä siellä, ei täällä.

Miten kehittäisimme Kouvolan pitovoimaa? Tämän eteen voimme tehdä useampia asioita, mutta nyt syvennyn ratapihaan.

Kouvolan RRT (Railroad Terminal) on elinvoimainvestointi. Uudesta RRT-ratapihasta tulee satama sisämaahan, joka palvelee sekä kotimaan ja ulkomaan liikennettä. Suomessa ei ole muita kuivasatamia ja samalla se mahdollistaa erityisenpitkien junien käsittelyn. Uutta toimintamallia kutsutaan intermodaaliterminaaliksi, joka tarkoittaa sitä, että kuljetettavat tavarat pysyvät koko ajan samassa kontissa tai vaunussa, mutta tätä kuljetusyksikköä siirretään erilaisiin kulkuneuvoihin.

Aina kun tehdään investointeja, syntyy myös kuluja. Hankkeeseen osallistuu Kouvolan lisäksi EU ja Suomen valtio. Investoinnin tavoite on saada myös tulosta. Joskus tätä tulosta voidaan mitata rahalla, mutta kokonaistulos on paljon moniulotteisempi. Kouvola saa logistiikka-alueen tonteista vuokratuloja sekä kiinteistöveroa. Vielä merkityksellisempänä pidän uusien työpaikkojen mahdollisuutta. Arvioiden mukaan noin 70 uutta työpaikkaa/vuosi syntyisi RRT-hankkeen myötä.

Kuten historia kertoo vuoden 1875 investoinnista, uudet työpaikat tuovat elinvoimaa ja samalla hyvinvointia Kouvolan seudulle. 

Rakennetaan yhdessä elinvoimaisempaa Kouvolaa.

Laila Uljas

Kunnallisvaaliehdokas (kesk.),

https://kouvolansanomat.fi/mielipide/lukijalta/afefe6ca-797c-49e0-a6bc-d40f7be78c65

juna.jpg
Previous
Previous

Vanhan talon Keskustalainen tarina ja pientä asiaa autoilusta

Next
Next

Mikä on laajennettu oppivelvollisuus? Onko suurempi koulu aina parempi kuin pienempi?